Crohnova choroba

travici trakt_1 Až čtyři sta nových pacientů v České republice každoročně  onemocní Crohnovou chorobou, chronickým zánětlivým onemocněním, které postihuje trávicí trubici. Celkově u nás touto nemocí trpí již více než patnáct tisíc obyvatel. Přestože v minulosti se Crohnova choroba vyskytovala především mezi dospělými, v posledních letech se čím dál častěji objevuje také mezi dětmi.

Crohnova choroba nejčastěji napadá tenké střevo, postihnout však může jakoukoli část trávicí soustavy. Objevuje se na sliznici, podslizniční vrstvě i na pojivové a svalové vrstvě. Od ústního otvoru se může dostat až k otvoru řitnímu. Vzhledem k tomu, že zanícená místa se hojí jizvami, dochází k zužování trávicí trubice.

Příčiny vzniku Crohnovy choroby

Dosud není úplně jasné, proč se Crohnova choroba objevuje. Předpokládá se, že na jejím vzniku se podílejí již dříve prodělané potravní alergie, poškození volnými radikály, nedostatek vitaminů C a E, stres a různé mikroorganismy, jako jsou plísně, viry a bakterie. Může být dána také geneticky či vlivem životního prostředí a vlastnostmi imunitního systému. Podle některých teorií je příčinou Crohnovy choroby konzumace mléka a mléčných výrobků od nakažených stád. Na vině by mohla být také přítomnost viru spalniček. Častěji touto nemocí trpí ženy a vyskytuje se především v průmyslově vyspělých zemích severní polokoule.

Příznaky Crohnovy nemoci

Vzhledem k tomu, že se jedná o chronické onemocnění, ve většině případů se u pacientů střídají období vzplanutí s obdobími bez zdravotních problémů. V době vzplanutí se objevují časté bolesti břicha a vleklé průjmy spojené s mírnými teplotami. Pacienti se stále cítí unavení a dochází též k úbytku hmotnosti. Onemocnění obvykle doprovází také zvracení, křeče a zástava plynů. Výjimečně se ve stolici může nacházet krev.

Mohou se však objevit projevy choroby také v jiných částech těla. Jedná se například o bolesti kloubů, ledvinové a žlučové kameny, ale také o zánět duhovky či závěsného aparátu oka. Výjimkou nebývá ani kožní onemocnění s názvem erythemanodosum. Mezi další příznaky patří poruchy vstřebávání, vřídky v ústech či konečníku, ztráta chuti k jídlu, chudokrevnost způsobená ztrátou železa při krvácení a výskyt tuku ve stolici.

zelenina_1Uvedené příznaky Crohnovy choroby není dobré podceňovat a je třeba vyhledat lékaře. Ten nejdříve musí případné onemocnění Crohnovou chorobou rozlišit od dalších dvou nemocí s podobnými příznaky – ulcerózní kolitidy a zánětu slepého střeva. Odlišit zánět slepého střeva není nikterak obtížné, s ulcerózní kolitidou je to složitější, protože tato nemoc se projevuje velice podobně jako Crohnova choroba. Předpokládá se, že má i podobný mechanismus vzniku. Hlavní rozdíl je v tom, že ulcerózní kolitida nikdy nenapadá tenké střevo.

Může dojít také ke komplikacím, jako je poškození zvředovatělé střevní stěny, zánět pobřišnice a vznik píštělí mezi střevními smyčkami či dokonce do jiných orgánů. Existuje rovněž poměrně vysoké riziko rakoviny

Diagnostikování Crohnovy choroby

K diagnostikování Crohnovy nemoci dochází na základě klinických obtíží, endoskopického vyšetření s odběrem bioptického vzorku střevní sliznice a rovněž rentgenového snímku pomocí baryové kontrastní látky. Krevní obraz následně může prokázat anémii a abnormální jaterní funkce.V pěti až deseti procentech případů problémů s tlustým střevem se vůbec nepodaří určit, jestli se jedná o Crohnovu chorobu nebo ulcerózní kolitidu.

Léčba Crohnovy nemoci – jak na to?

Léčba Crohnovy choroby je především symptomatická – léčí se její projevy. Lékaři proto pacientům podávají například léky proti průjmům a bolestem, dále vitaminy na anémii a v těžších případech onemocnění také kortikosteroidy a další léky, které potlačují imunitu organismu. Někdy je nutná také chirurgická léčba různého rozsahu.

Složení jídelníčku při Crohnově choroběpapaya_1

Pacient trpící Crohnovou chorobou by měl dbát na svůj jídelníček, ze kterého by měl vyřadit potraviny s vysokým obsahem histaminu, mléčné výrobky včetně sýrů, ryby a tvrdé uzeniny. Vhodné není ani nakládané zelí a kvasnicové výrobky.

Trávicí soustavu dráždí také čokoláda, vejce, smažená, ostrá a příliš mastná jídla, maso, bílá mouka a margaríny. Pacienti by se měli vyhnout také potravinám, v nichž se nachází umělé přísady a konzervační látky. Neměli by pít alkohol ani nápoje s obsahem oxidu uhličitého a kofeinu. Dobré je omezit také ječné, žitné a pšeničné výrobky. S kouřením je nutné skončit úplně.

Jídelníček by naopak měl obsahovat velké množství zeleniny, ať už v syrovém nebo vařeném stavu, dobře uvařenou hnědou rýži, proso a ovesné vločky. Velice vhodná je pro lidi trpící Crohnovou nemocí papája, která podporuje trávení.

 

Na co si dát pozor:  Co naopak jíst:
 
  • histamin
  • mléčné výrobky, čokoláda, vejce
  • ryby
  • trvanlivé uzeniny
  • nakládané zelí a kvasnice
  • smažená, tučná a ostrá jídla
  • bílá mouka margarín
 
  • hodně zeleniny
  • rýže natural, proso, ovesné vločky
  • z ovoce je výborná papája

 

 

 

 

Prevence a potravinové doplňky

Pomoci mohou také různé potravinové doplňky. Nezbytné při Crohnově nemoci jsou esenciální mastné kyseliny, které regenerují trávicí systém a omezují zánětlivé procesy. Prevenci proti anémii podporuje B komplex, štěpení bílkovin pomáhají trávicí enzymy a pro imunitní systém a hojení je přínosný zinek. Obzvlášť důležitý je vitamin K, který zajišťuje zdraví střev. Nachází se ve vojtěšce. Aloe vera změkčuje stolici a podporuje hojení střev, stejně jako česnek, který navíc blokuje volné radikály.

Žádná zaručená prevence proti Crohnově chorobě zatím neexistuje. Škodlivé účinky však pravděpodobně má strava, v níž převládají rafinované cukry, a naopak chybí rozpustná vláknina. Nevhodné je také časté užívání antibiotik, která narušují přirozené složení střevní flóry. Stav zhoršuje i kouření a užívání hormonální antikoncepce a nesteroidních antirevmatik.

Pokud se v rodině Crohnova choroba objeví, všichni její členové by měli být sledováni na specializovaných gastroenterologických pracovištích, aby mohla být nemoc podchycena včas.